Please or Register to create posts and topics.

Fényszórófelújítás

Már a második V70-esem, amin problémás a fényszórók foncsora. És ahány eladó példányt láttam vagy eladó lámpát, szinte mindben matt a foncsor. Ami rossz.

Még tavaly (nem is volt V70-em éppen) találtam a bontóban egyet betört lámpával. Még emlékeztem, milyen neház volt lámpát szereznem, konkrétan nem is tudtam szerezni, mert az az egy, amit az ebayen találtam és megrendeltem, ugyanolyan matt volt, mint a sajátom, úgyhogy kipattintottam a foncsort. A párja a régi kocsimból otthon pihent.

Egy hónapja vettem egy V70-est, természetesen 2 db matt lámpával, úgyhogy rögtön el is küldtem a tartalék foncsorokat Gyömrőre felújíttatni. Ma volt időm kicserélni őket, pár sorban leírom, mi a menete:

Szükséges szerszámok:

10-es dugókulcs

Közepes méretű lapos csavarhúzó

A fényszórót 3 csavar tartja, kettő a hűtó felőli oldalon, egy az index felől. A hűtő felőli kettőhöz könnyű hozzáférni, a szélsőt takarja a gépháztető-zár, de alulról szintén könnyű kitekerni. Kivesszük előbb az indexet, vagy a lámpával együtt és utána húzzuk le, az mindegy. Lehúzzuk a csatlakozókat és kiemeljük a fényszórót. Kiváló alkalom, hogy az egészet szépen megtakarítsuk.

Az üveget néhány acél klip tartja össze a házzal. Ezekhez kell a csavarhúzó. Bedugjuk a patenten található kis lyukba és egyesével szépen lepattintjuk az üvegről. Ha mind lent van, az üvegnek le kell jönnie. Ha nem jön könnyen, óvatosan befeszítünk a ház meg az üveg közé, célszerű esetleg valami műanyag eszközt használni, nehogy megsértsük az üveget.

Ha lent az üveg, szabaddá válik a foncsor. Hátul kinyitjuk a kis ablakokat, lehúzzuk a csatikat, kivesszük az izzókat. A foncsort 3 dolog tartja a helyén: az egyik sarkán az állító szerkezetnél a kis patent. Ezt csavarhúzóval kipattintjuk. A magasságállító motor, ami bajonettzáras, elforgatjuk és a kis gömbfejet kipattintjuk a sínjéből. A harmadik egy pár centi hosszú kis gumicső, amit csak simán lehúzunk. Csavarhúzóval meg szoktam indítani alulról. Ezzel a foncsor a kezünkben is van.

Ha megvan az új vagy a felújított foncsor, az összeszerelést fordított sorrendben végezzük el.

Feltöltött fájlok:
  • You need to login to have access to uploads.
Dinom has reacted to this post.
Dinom

Ez nem piskóta! 🙂 Gratula. Szép munka! 😉

 

Webmester – minden, ami portálépítés!