PV444

Az első önhordó karosszériás, könnyű és gyorsan gyártható VOLVO személygépkocsi volt a cég életében. Tervezése még a negyvenes évek elején kezdődött, bemutatására 1944-ben került sor. A sorozatgyártás csak 1947-ben indult be. Bevált technika, egyszerű megbízható 40-44 lóerős motor, néhány “aprónak” tűnő biztonságtechnikai újítás (laminált szélvédő, biztonsági utascella, összecsukló kormányoszlop, az 544-esben már biztonsági öv!) és egyből népszerű népautó lett a típus. Klasszikus amerikai formákat utánzó karosszéria, akkoriban tágasnak és biztonságosnak számított, nagy csomagtartó, kis ablakok. Utóbbiak az 544-es bevezetésével szerencsére egyre nőnek.

Műszaki adatok:

  • Motor: 1,4 és 1,6 literes három helyen csapágyazott OHV motorok (40-44 LE)
  • Önhordó karosszéria
  • Futómű: elöl kettős keresztlengőkaros, hátul merevhidas, spirálrugókkal, négy dobfékkel, 15 collos kerekekkel.

PV544

Amerikában is megjelenik és gyorsan népszerű lesz a típus.Tulajdonképpen a 444-es alapozta meg a gyártó hírnevét az Államokban. Egészen 1958-ig gyártják, amikor is a korszerűbb 544-es váltja. Formai forradalomról ugyan nem beszélhetünk, de a kissé átalakított lemezek alatt (nagyobb hátsó lámpák, átszabott hűtőmaszk és dísztárcsák, hajlított szélvédő, nagyobb oldalsó és hátsó ablak, komfortosabb belső) a B-18-as motorok erősebbek. Sport változat is készül, amely az ikerporlasztós motorjával az akkor már ósdinak ható kasztni ellenére a raliversenyek kedvencévé tette a típust. A népszerű “Whealer Dealers” autófelújításokat bemutató sorozat egyik kedvence az 544-es!

Duett

Kialakul a teherváltozat, a Duett, az autógyártás egyik legelső civil SUV-ját alkotják meg a svédek a Sugga után. Sokáig gyártásban marad, nagy népszerűségnek örvend az iparosok, nagycsaládosok és nagyvállalatok körében, multifunkcionalitása, megbízhatósága miatt.

A 444-esből készült kabrió is, kissé bumfordi a formája, de aranyos.

A típust egészen 1965-ig gyártják, ekkor az Amazon váltja le. Napjainkban egyre nagyobb érték egy jó állapotú, restaurált 444-544-es vagy egy Duett. Összesen 440 ezer készült a típusból, érdekes szám!

Műszaki adatok:

  • Motor: 1,8 literes (1778 cm3) öt helyen csapágyazott, felülvezérelt motorok (75-90-95 LE, 135 Nm nyomaték, végsebesség 145 km/h)
  • Önhordó karosszéria (hét szériát ért meg, A-tól G-ig), 1080 kg önsúllyal
  • Futómű: elől kettős keresztlengőkaros, hátul merevhidas, spirálrugókkal, négy dobfékkel, 15 colos kerekek
  • Az utolsó G sorozatok 1957-től már két-, aztán hárompontos biztonsági övvel szereltek!

A honlapon szereplő anyagok, képek a “Volvo Car Corporation” és a magyarországi veterán Volvók tulajdonosainak szellemi tulajdonát képezik!

Webmester – minden, ami portálépítés!